Persberichten

Universiteit van Amsterdam

Voor de UvA schreef ik persberichten naar aanleiding van promotieonderzoek, bijvoorbeeld onderstaand bericht over IKEA-kunst uit de 17e eeuw. De berichten werden opgepikt door onder meer de Volkskrant en NRC.

Lopendeband-kunst uit de zeventiende eeuw.  Beeld: Edams museum.

Lopendeband-kunst uit de zeventiende eeuw.
Beeld: Edams museum.

Schilderijen in 17e eeuw ook bij bakker en biersjouwer aan de muur

In zeventiende-eeuws Amsterdam produceerden schilders aan de lopende band goedkope werken. Dramatische taferelen van bijvoorbeeld Mozes naast een Farao die door de Rode Zee wordt verzwolgen. De bakker, slager en zelfs de biersjouwer hadden er eentje hangen, ontdekte kunsthistoricus Angela Jager in haar promotieonderzoek. ‘Ze werden voor een paar gulden verkocht, een beetje als de ingelijste posters die je nu bij IKEA koopt.’ Jager promoveert op 3 juni aan de Universiteit van Amsterdam.

Magazines

Amsterdam Neuroscience

Voor onderzoeksinstituut Amsterdam Neuroscience maakte ik een Engelstalig magazine over bevlogen onderzoekers als Henne Holstege, die onderzoekt wat het is aan mevrouw Bastiaanse dat ze als 104-jarige nog helemaal bij de pinken is.

Amsterdam Neuroscience - We care about the brain Beeld: Bas Uterwijk

Amsterdam Neuroscience - We care about the brain
Beeld: Bas Uterwijk

In het magazine onder meer

Healthy Hundreds

With the help of some very special centenarians, geneticist Henne Holstege is working hard to uncover the genetic secrets of ageing without cognitive decline.

From Apes to Humans

After the exciting discovery of a human-specific gene in our brains, evolutionary neuroscientist Frank Jacobs is now engaged in a rapidly developing study involving the cerebral differences – and similarities – between humans and primates.

The Image of Happiness

Professor Meike Bartels opted to take a very different path in her choice of research: happiness instead of illness or depression. This topic fits perfectly with her own optimism and the paradigm shift has made her rather successful.

Boeken

Universiteit van Amsterdam

Ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar werkte ik aan een boek over UvA-onderzoekers en -studenten die zich inzetten voor de stad Amsterdam, zoals tandheelkundestudent Runa Ong die onverzekerden helpt.

Tandheelkundestudenten helpen onverzekerde Amsterdammers. Beeld: Bob Bronshoff

Tandheelkundestudenten helpen onverzekerde Amsterdammers.
Beeld: Bob Bronshoff

In het boek onder meer

Een (on-)orthodoxe strijd tegen radicalisering

In een poging de antiradicaliseringsstrijd van wetenschappelijke inzichten te voorzien, brengt politicoloog Floris Vermeulen de Amsterdamse aanpak en uitkomsten in kaart. ‘Ik wil de empirie terugbrengen naar het politieke debat.’

Rotte kiezen in de rosse buurt

Op de Wallen helpen tandheelkundestudenten onverzekerde Amsterdammers. ‘Veel mensen die hier komen vinden het moeilijk om voor zichzelf te zorgen.’

Slow tourism

Godsdienst en spiritualiteit vormden en vormen een belangrijk onderdeel van het leven in de stad. Reden voor ondernemende religiewetenschappers om toeristen en bewoners te voet langs de belangrijkste pleisterplaatsen te leiden. Mét aandacht en zonder selfiestick.